poniedziałek, kwietnia 10, 2017

Babka marmurkowa



Babka dwukolorowa


Zwykła babka,ale moja ulubiona,kojarzy mi się z dzieciństwem,dlatego jest to pierwszy przepis jaki dodaje na bloga 😍.Szklanka zimnego mleka,kawał ciasta i deser gotowy. Ciasto dedykowane dla wielbicieli suchych ciast 😃.


SKŁADNIKI

250 g miękkiego masła
250 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
400 g mąki pszennej
100 g skrobi ziemniaczanej
1 torebka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,1 l mleka
20 g rumu(można pominąć)
30 g kakao w proszku

Jeżeli chce się otrzymać ładne,gładkie ciasto,wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.dlatego należy zawczasu,tzn.mniej więcej na 30-40 min.przed rozpoczęciem pieczenia,wyjąć z lodówki masło,jajka i mleko.


Do miski wrzucić miękkie masło i utrzeć na puszystą masę,w trakcie ucierania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy.Kolejno wbijać jajka i dalej ucierać.Mąki z proszkiem przesiać i na zmianę z mlekiem dodawać do masy.Dodać szczyptę soli i rum,wszystko wymieszać.Połowę  ciasta przełożyć do drugiej miski i dodać kakao w proszku i 2 łyżki mleka-wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180C. Formę na babkę o średnicy 21cm wysmarować masłem.Do formy wkładać na przemian ciemne i jasne ciasto,lekko przemieszać widelcem dla otrzymania marmurkowego wzoru.Piec 60-65 min lub do suchego patyczka.Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania.


Przepis pochodzi z książki ,,Backen-diekleine schule,,






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger