Z podanych składników wychodzi ok.35 sztuk,wszystko zależy jakiej są średnicy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej uniwersalnej Polskie Młyny
- 8 zółtek
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru kryształ
- laska wanilii
- 240 ml mleka
- 100 g masła
- porządna szczypta soli
- łyżeczka spirytusu,wódki lub octu
- 1 l oleju rzepakowego
Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy,ciasto wałkujemy na grubość* 7-8 mm i za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki a w środku wycinamy mniejsze kółko.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia**.Na rozgrzany olej do temperatury 175º C*** wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron.Wykładamy na ręcznik papierowy,aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Donuty oprószamy cukrem pudrem lub zanurzamy w lukrze.
*postarajmy się jak najmniej podsypywać ciasto mąką przy wałkowaniu,ponieważ ciasto na donuty powinno być bardziej luźne w konsystencji niż tradycyjne ciasto drożdżowe
**żeby nie dopuścić do przerośnięcia pączków można wykroić je w dwóch partiach
***ponieważ wrzucone pączki obniżają temperaturę oleju trzeba ją kontrolować
Wyglądają nieziemsko pysznie ;D Zrobiłaś mi dużą ochotę ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko ^^
https://zzyciaawzietee.blogspot.com/