Święta Wielkanocne tuż tuż,więc nie może obejść się bez tradycyjnego mazurka ale w wersji nowoczesnej.Cytrynowy krem powoduje,że mazurek nie jest przesadnie słodki a lekko kwaskowy.Można kontrolować ilość cukru jeżeli ktoś lubi słodkie lub bardziej kwaśne.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 4 żółtka na twardo
- 1 łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
- starta skórka z cytryny
Jajka gotujemy na twardo,studzimy,wyciągamy żółtka i przecieramy na tarce o drobnych oczkach.Zimne masło kroimy w kosteczkę,cytrynę szorujemy,przelewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce.Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników.Ciasta przerzucamy na stolnicę i szybko zagniatamy.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.Ciasto wałkujemy i wykrawamy mazurki w kształcie jajek.Z resztek ciasta robimy plecionkę i obklejamy dookoła mazurka.Spody nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy na ok.godzinę do lodówki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 180
ºC na ok.30-35 min.(Czas pieczenia zależy od piekarnika).Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Krem cytrynowy:
- 4 jajka
- 50 g masła
- 120 ml soku z cytryny
- 150 g białej czekolady
- 100 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
Jajka,sok z cytryny i cukry wrzucić do garnka,garnek umieścić na większym garnku z parującą wodą.Mieszać trzepaczką tak długo,aż krem zacznie gęstnieć (pilnować,żeby krem nie nabrał za dużej temperatury bo inaczej zrobi się jajecznica).Zdjąć i dodać roztopioną czekoladę i masło.Wymieszać aż powstanie jednolita masa.Masę można jeszcze przetrzeć przez gęste sitko dla otrzymania gładszej konsystencji.Krem lekko przestudzić i wyłożyć na mazurki.Udekorować wedle własnego gustu.
źródło inspiracji na spód-Magda Gessler
Mniam! Wygląda wyśmienicie ^^
OdpowiedzUsuń:) dziękuje
UsuńŚrednio przepadam za mazurkami, więc nigdy nie robię, ale wygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń