Delikatna, puszysta rolada z nutą cytrynową, bitą śmietaną i świeżymi malinami. Zniknęła w oka mgnieniu, czyli był to znak, że rodzince smakowało. Polecam .
Rolada biszkoptowa:
- 4 jajka L
- 100 g mąki tortowej
- 70 g cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- łyżka cukru wanilinowego
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dużą formę do pieczenia posmarować masłem i przykleić do niej arkusz z papieru do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm.
Jajka wbić do miski,wsypać cukier i cukier wanilinowy, ubijać na wysokich obrotach 5-7 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Pod koniec ubijania dodać skórkę z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko, w trzech partiach, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 11 minut.
Wilgotną ściereczkę rozłożyć na blacie kuchennym. Ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry, bezpośrednio po upieczeniu. Delikatnie zerwać papier do pieczenia i ciasto przykryć drugą wilgotną ścierką. Tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- op. śmietan-fix (opcjonalnie)
- 400 g malin
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Z rolady zdjąć ściereczkę i równomiernie rozsmarować krem. Na wierzch poukładać maliny delikatnie wciskając w śmietankę. Delikatnie zwinąć roladę i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin ( wtedy smakuje najlepiej).
Wygląda bardzo apetycznie. :) Uwielbiam takie lekkie ciasta :)
OdpowiedzUsuńJa również :-)
UsuńTarta wyszła Ci przepięknie! Wygląda jak z najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale chyba miałaś na myśli rolada ;-)
Usuń