Biszkopt:
- 5 jajek
- szklanka cukru kryształ
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu
- łyżeczka wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka z cukrem, wodą i octem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy 30-40 min. w 180 ºC lub do suchego patyczka.
Krem ananasowy:
- puszka ananasów
- 3/4 szklanki wody
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2-3 łyżki cukru
- 200 g dobrego masła
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ananasów dokładnie odsączamy i dodajemy do kremu.
Poncz:
- szklanka wody
- 3 łyżeczki cukru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru wanilinowego
Krem śmietanowy:
- 200 ml śmietanki 36%
- 150 g serka mascarpone
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1-2 łyżki cukru pudru
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze (talerzu) ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę kremu ananasowego, równo rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, rozprowadzić resztę kremu ananasowego i przykryć ostatnim blatem, który również nasączyć. Cały tort wraz z bokami smarujemy kremem śmietanowym. Dekorujemy wedle uznania i wkładamy do lodówki.
ale super ciasto!
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda wspaniale! Lubimy takie łączenia kolorów i smaków :)
OdpowiedzUsuńZrobisz mi taki :P najlepiej na już :) dawno mnie u ciebie nie było :*
OdpowiedzUsuń