sobota, czerwca 17, 2017

Tarta oreo z mango

ciasteczka oreo



Ciasto dedykowane dla wielbicieli mango i ciasteczek oreo.Chrupiący spód,kremowe wnętrze i galaretka z prawdziwych owoców.Ciasto warte grzechu.



Składniki na spód
  • 300 g ciastek oreo (bez nadzienia)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na konsystencję mokrego piasku.Masą ciasteczkową wylepić dno i boki tortownicy.Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Nadzienie
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany 18%
  • nadzienie z ciasteczek oreo
  • 5 g żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g oreo z masą
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Żelatynę zalać wodą(2-3 łyżki) i odstawić do napęcznienia,następnie podgrzać na palniku lub w mikrofali (nie doprowadzać do wrzenia).Odstawić do wystudzenia.Ciastka pokruszyć.
Resztę składników przełożyć do miski i zmiksować,dodać żelatynę i pokruszone ciastka oreo.Masę wyłożyć na schłodzone ciasto i pozostawić w lodówce do stężenia (masa nie jest całkiem ścięta,utrzymuję konsystencje bitej śmietany).

Galaretka z mango
  • 300 g puree z mango (u mnie 2 sztuki)
  • 5 g żelatyny
Żelatynę zalać wodą (2-3 łyżki) i odstawić do napęcznienia.Mango obrać i zważyć (bez pestki).Zmiksować w blenderze do otrzymania gładkiego puree. Puree z mango przełożyć do garnka i zagotować,zdjąć z ognia i od razu wrzucić namoczoną żelatynę-wymieszać do rozpuszczenia się.Galaretkę z mango wystudzić do lekkiego zgęstnienia i wyłożyć na masę oreo.Wstawić do lodówki.Udekorować według uznania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger