sobota, czerwca 10, 2017

Tartaletki krówkowe

Pyszne babeczki


Kocham i uwielbiam.Takimi słowami mogę określić smak tartaletek. Bardzo kruche ciasto i pyszne krówkowe nadzienie a do tego konfitura wiśniowa dająca lekko kwaśnego smaku. Polecam wypróbować.



Z podanych składników wychodzi 25-30 tartaletek (ilość w zależności od wielkości foremek).

Ciasto
  • 300 g mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklani cukru pudru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier puder,sól i żółtka.Masło pokroić w kosteczkę i dodać do reszty składników,zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Foremki posmarować olejem(koniecznie).Ciasto jest dość kruche i nie da się go rozwałkować,dlatego trzeba zrobić kulkę w wielkości piłeczki do pingponga,rozpłaszczyć ją ręką i dokładnie wylepić foremkę.Dno nakłuć widelcem.Piec w 180ºC przez 15-20 minut aż będą miały złocisty kolor.Wyjąć bardzo delikatnie z foremek i pozostawić do wystudzenia.(Z upieczonymi tartaletkami trzeba obchodzić się delikatnie bo potrafią rozpaść się w ręku)

Nadzienie
  • 500 g kruchych krówek jedno-smakowych
  • 125 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki wody
Krówki połamać,wrzucić do garnka z margaryną i wodą.Roztopić na średnim ogniu do jednolitej masy.
Ponadto
  • konfitura wiśniowa
  • orzechy włoskie
Do upieczonych babeczek włożyć konfiturę wiśniową a na to wylać ciepłą masę.Po zalaniu na wierzch położyć połowę orzecha włoskiego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger