Klasyczny murzynek przełożony puszystym kremem bananowym i polany polewą czekoladową z kawałkami migdałów.Smaki idealnie ze sobą współgrają. Jedno z wielu ulubionych ciast moich córek.Polecam wypróbować.
Ciasto:
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- łyżka cukru waniliowego
- 7 łyżek wody
- szczypta soli
Do garnka wrzucić margarynę,wlać wodę,wsypać cukier,cukier waniliowy i kakao.Postawić na ogień i cały czas mieszając rozpuścić wszystkie składniki.Odstawić.Do letniej masy kakaowej,pojedynczo dodać żółtka cały czas mieszając.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 32x28 i piec w 180C ok.30-40 min.
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 op.śmietan-fix
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- sok z cytryny
Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.Na koniec wrzucić banany i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć masą bananową.
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami migdałów)
- 2 czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.Polewę wylać na ciasto i wyrównać
Nie wygląda jak murzynek ale na pewno dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńA jak Twoim zdaniem powinien wyglądać murzynek? ;-)
Usuńnooooo moje murzynki nieco inne, ale ten na pewno jest pyszny mmmmniom <3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń