czwartek, października 12, 2017

Murzynek z kremem bananowym

Murzynek z kremem i kawałkami bananów

Klasyczny murzynek przełożony puszystym kremem bananowym i polany polewą czekoladową z kawałkami migdałów.Smaki idealnie ze sobą współgrają. Jedno z wielu ulubionych ciast moich córek.Polecam wypróbować.

Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • łyżka cukru waniliowego
  • 7 łyżek wody
  • szczypta soli
Do garnka wrzucić margarynę,wlać wodę,wsypać cukier,cukier waniliowy i kakao.Postawić na ogień i cały czas mieszając rozpuścić wszystkie składniki.Odstawić.Do letniej masy kakaowej,pojedynczo dodać żółtka cały czas mieszając.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy  32x28 i piec w 180C ok.30-40 min.

Krem:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 op.śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • sok z cytryny
Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.Na koniec wrzucić banany i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć masą bananową.

Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami migdałów)
  • 2 czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.Polewę wylać na ciasto i wyrównać






5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger