Sernik królewski to tradycyjny polski sernik,taki jaki pamiętam z czasów dzieciństwa.Kakaowe ciasto z pokazną ilością puszystego sera.
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
Masło pokroić w kosteczkę i wszystkie składniki wrzucić do malaksera.Ciasto wyrobić na gładką i jednolitą masę.Podzielić na dwie części,jedną część owinąć folią i włożyć do lodówki,drugą częścią wylepić blachę o średnicy 29x25 cm i schować do lodówki.W między czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrami aż będzie puszyste.Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku a następnie po łyżce twarogu.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną,ubite na sztywno białka i wymieszać.Masę serową przełożyć na blachę wyłożoną ciastem.Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok.60 minut.Odstawić do całkowitego wystudzenia.Najlepiej smakuje na następny dzień.
Poproszę dziś do kawusi na rano do pracy bo właśnie dojeżdżam :D
OdpowiedzUsuńKlient nasz Pan.....już lecę :D
UsuńPychotny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik <3 Ten wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńByłabym w niebo wzięta, gdyby ktoś mi teraz zrobił taki sernik! Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńMniam, jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia cieknie slinka!
OdpowiedzUsuńCudowny sernik
OdpowiedzUsuńZyskałaś kolejną stałą czytelniczkę, obserwuje i życzę miłego weekendu. ♥
Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do siebie
http://recenzjella.blogspot.com
Dziękuję kochana :-) Oczywiście zajrzę do Ciebie z przyjemnością
UsuńAlez to wygląda, tylko zjeść ;)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią obserwuję i zapraszam do siebie :
https://kobiecomania.blogspot.com/
Uwielbiam sernik. :)
OdpowiedzUsuńSame cuda u Ciebie!! Mniami.
OdpowiedzUsuńMam zamiar zrobić na święta....ale zastanawiam się na jaką blachę są podane składniki :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszny. Rozmiar blachy podany jest w przepisie.
Usuń