Pyszne bułeczki z makiem i kruszonką,idealne do szklanki zimnego mleka.Jedne z moich ulubionych,zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż kupne.Polecam wypróbować.
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki (typ 450)
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 100 g masła
Drożdże pokruszyć do letniego mleka,dodać łyżeczkę mąki i cukru.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Masa makowa:
- 130 g mielonego maku
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 40 g masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach ok. 70x24 cm.Ciasto posmarować masą makową i zwinąć w roladę.Pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm i poukładać na blaszce wyłożonej papierem.Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka.Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.Piec w 180ºC przez ok 15-20 minut.
Kruszonka:
- 30 g zimnego masła
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
Z pewnością skorzystam z przepisu (jak kupię nowy piekarnik) :)
OdpowiedzUsuńPożyczyłabym Ci swój,ale mój tez ledwo zipie.Syn połamał mi drzwiczki bo wlazł tam swoim tyłkiem :))
UsuńZa makiem nie przepadam, ale z przyjemnością wypróbuję Twój przepis z innym nadzieniem! Może zdecyduję się na mieszankę orzechową :)
OdpowiedzUsuńMieszanka orzechowa brzmi super,może i ja kiedyś wypróbuję.
UsuńWyglądają pysznie! Czy do ciasta nie byłaby lepsza mąka typu 650?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z mąką typu 650,ja zawsze robię z 450 i dlatego tak podałam w przepisie.
UsuńPysznie wyglądają. Takie domowe wypieki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda,przynajmniej wiemy co się w środku znajduje.
UsuńPrzypomnialas mi o tych drozdzowkach, a ze mam akurat z trudem zdobyty mak to bedzie wielkie pieczenie :)
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego życzę :))
Usuń