To już ostatnie ciasto z wykorzystaniem świeżych truskawek (chyba). Deser jest jednym z moich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście można wykorzystać mrożone truskawki i smakuje tak samo bajecznie. Polecam wypróbować.
- 750 g truskawek*
- galaretka truskawkowa
- sok z połowy cytryny
- 1/2 lub 3/4 szklanki cukru (wszystko zależy czy truskawki są kwaśne)
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g śmietany 18 %
- łyżka żelatyny
- 100 g gorzkiej czekolady
- szklanka cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
Serek mascarpone zmiksować z połową śmietany 18 %,cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę śmietany zmiksować i wymieszać z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Połączyć obie masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2/3 kremu wymieszać z tartą czekoladą.
Salaterkę wysmarować masłem. Na spód wlać 1/3 kremu stracciatella i schłodzić w lodówce. Na masę wylać mus truskawkowy i powrzucać resztę truskawek.Schłodzić w lodówce aż stężeje. Na truskawki wyłożyć białą masę-schłodzić, ostatnia warstwa to reszta kremu stracciatella. Włożyć do lodówki. Kiedy cały deser będzie stabilny, wyjąć na 10 minut z lodówki, na salaterkę położyć talerz, delikatnie przewrócić i deser sam powinien się odkleić.
*można wykorzystać mrożone truskawki, ale wtedy używamy tylko 500 g i robimy sam mus bo nie wrzucamy całych truskawek jak jest w opisie.
**jeżeli w trakcie schładzania warstw nie użyte masy Wam stężeją można lekko rozpuścić je w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Źródło przepisu- gazetka tv14Kuchnia (nie wiem czy jest jeszcze na rynku)
Smacznego!
Mniam! Uwielbiam truskawki, więc to ciasto również przypadłoby mi do gustu, muszę zrobić. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz wypróbować przepis :)
UsuńWspaniale wygląda :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńWeź Ty mnie kobieto adoptuj do siebie :D
OdpowiedzUsuńNo problem ;) razem z Karmelem
UsuńTwój deser wygląda rewelacyjnie! Idealny na ciepłe dni!
OdpowiedzUsuńkurde... uwielbiam truskawki w każdej postaci :! muszę zrobić ten przepis koniecznie;D
OdpowiedzUsuń