czwartek, czerwca 28, 2018

Truskawkowa stracciatella

Deser stracciatella z truskawkami

To już ostatnie ciasto z wykorzystaniem świeżych truskawek (chyba). Deser jest jednym z moich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście można wykorzystać mrożone truskawki i smakuje tak samo bajecznie. Polecam wypróbować.

Mus truskawkowy:
  • 750 g truskawek*
  • galaretka truskawkowa
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 lub 3/4 szklanki cukru (wszystko zależy czy truskawki są kwaśne)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić. 500 g truskawek włożyć do garnka zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Mieszając gotować, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać i zmiksować. Odstawić.



Masa śmietanowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany 18 %
  • łyżka żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Serek mascarpone zmiksować z połową śmietany 18 %,cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę śmietany zmiksować i wymieszać z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Połączyć obie masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2/3 kremu wymieszać z tartą czekoladą.
Salaterkę wysmarować masłem. Na spód wlać 1/3 kremu stracciatella i schłodzić w lodówce. Na masę wylać mus truskawkowy i powrzucać resztę truskawek.Schłodzić w lodówce aż stężeje. Na truskawki wyłożyć białą masę-schłodzić, ostatnia warstwa to reszta kremu stracciatella. Włożyć do lodówki. Kiedy cały deser będzie stabilny, wyjąć na 10 minut z lodówki, na salaterkę położyć talerz, delikatnie przewrócić i deser sam powinien się odkleić.

*można wykorzystać mrożone truskawki, ale wtedy używamy tylko 500 g i robimy sam mus bo nie wrzucamy całych truskawek jak jest w opisie.

**jeżeli w trakcie schładzania warstw nie użyte masy Wam stężeją można lekko rozpuścić je w kąpieli wodnej lub mikrofali.



Źródło przepisu- gazetka tv14Kuchnia (nie wiem czy jest jeszcze  na rynku)




Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Mniam! Uwielbiam truskawki, więc to ciasto również przypadłoby mi do gustu, muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Weź Ty mnie kobieto adoptuj do siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój deser wygląda rewelacyjnie! Idealny na ciepłe dni!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurde... uwielbiam truskawki w każdej postaci :! muszę zrobić ten przepis koniecznie;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger