poniedziałek, października 30, 2017

Tarta dyniowo-jabłkowa z bakaliową kruszonką

tarta dyniowo-jabłkowa z czekoladą i bakaliową kruszonką

Na przepis nacięłam się przypadkowo przeglądając jesienny magazyn Tesco.Od razu postanowiłam wziąć się za pieczenie. Przepis jest trochę pracochłonny ale wart tego czasu. Tarta ma w sobie smak czekolady,dyni,jabłek i chrupiącej kruszonki bakaliowej. Zachęcam do wypróbowanie póki sezon na dynię.

Tarta:
  • 100 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
Mąkę przesiać przez sito,dodać zimne masło,posiekać nożem do uzyskania konsystencji jak kruszonka.Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.Można również użyć malaksera.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce godzinę.Po tym czasie ciastem wylepić formę do tarty i schłodzić jeszcze 20 minut.Piekarnik nagrzać do 180 C.Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć grochem,ryżem itp.Tartę piec ok 25 minut a 5 minut przed końcem zdjąć folię.Na podpieczone ciasto wylać masę czekoladową.

Masa czekoladowa:
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 140 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżki cukru
Czekolady posiekać na mniejsze kawałki.W garnuszku podgrzać śmietankę,olej kokosowy oraz cukier.Kiedy wszystko się zagotuje,zalać nią czekoladę i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie dokładnie wymieszać,do połączenia składników.Ostawić.Wystudzoną masę wlać na wystudzone ciasto,przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika na ok.15 minut.

Farsz:
  • ½szklanki musu z jabłek
  • szklanka musu z dyni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • jajko
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki miodu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki farszu zmiksować na gładką masę.Na wystudzone ciasto wylać farsz,posypać kruszonką i ponownie wstawić na ok.25 minut.

Kruszonka:
  • 200 g mieszanych orzechów
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
Orzechy drobno posiekać i wymieszać z suchymi składnikami,dodać schłodzone masło i zagnieść palcami-schować do lodówki.







4 komentarze:

  1. Mega apetyczny przepis :) uwielbiam dynię i chętnie bym zjadła choć kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka bardzo ukryta ta dynia w tym cieście, ale wygląda smacznie ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze sie przekonac do dyni bo jakos ostatnio mi nie smakowała

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger