Na przepis nacięłam się przypadkowo przeglądając jesienny magazyn Tesco.Od razu postanowiłam wziąć się za pieczenie. Przepis jest trochę pracochłonny ale wart tego czasu. Tarta ma w sobie smak czekolady,dyni,jabłek i chrupiącej kruszonki bakaliowej. Zachęcam do wypróbowanie póki sezon na dynię.
Tarta:
- 100 g masła
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- jajko
- 2 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
Mąkę przesiać przez sito,dodać zimne masło,posiekać nożem do uzyskania konsystencji jak kruszonka.Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.Można również użyć malaksera.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce godzinę.Po tym czasie ciastem wylepić formę do tarty i schłodzić jeszcze 20 minut.Piekarnik nagrzać do 180 C.Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć grochem,ryżem itp.Tartę piec ok 25 minut a 5 minut przed końcem zdjąć folię.Na podpieczone ciasto wylać masę czekoladową.
Masa czekoladowa:
Masa czekoladowa:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 140 g mlecznej czekolady
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżki cukru
Farsz:
- ½szklanki musu z jabłek
- szklanka musu z dyni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cynamonu
- jajko
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki miodu
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Kruszonka:
- 200 g mieszanych orzechów
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
Mega apetyczny przepis :) uwielbiam dynię i chętnie bym zjadła choć kawałek :)
OdpowiedzUsuńTaka bardzo ukryta ta dynia w tym cieście, ale wygląda smacznie ; )
OdpowiedzUsuńMusze sie przekonac do dyni bo jakos ostatnio mi nie smakowała
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń