środa, lutego 07, 2018

Pączki z powiodłami śliwkowymi

Pączki,tłusty czwartek,przepis

Jak na razie ten przepis jest jednym z moich ulubionych.Z podanych składników wychodzi ok.20 pączków- mięciutkich i pysznych :) Zapraszam do wypróbowania

Składniki :
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 110 g cukru
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 180-250 ml mleka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 20 ml spirytusu (można użyć również octu 10%)
  • olej do smażenia (ilość zależy od wielkości garnka)
  • powidła śliwkowe*
180 ml mleka lekko podgrzewamy,dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru.Mieszamy,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.20 minut.Zółtka z cukrami miksujemy na puszystą masę.Mąkę przesiewamy do miski,wsypujemy sól,dodajemy masę jajeczną,rozczyn i alkohol.Zagniatamy wszystkie składniki i wlewamy roztopione i przestudzone masło.Ciasto wyrabiamy tak długo,aż zacznie odchodzić od ręki.W razie gdyby ciasto było za gęste dolewamy mleka,(wszystko zależy od jakości mąki).Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na tak długo,aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na lekko posypanym mąką blacie.Wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 5 cm,formujemy kulki i odkładamy na blat obsypany mąką,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok.20 min.do wyrośnięcia.
Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy do temperatury 170-175ºC. Wrzucamy pączki* górą do dołu i smażymy po kilka minut z każdej strony (pilnować temperatury oleju).Lekko wystudzone pączki nadziać powidłami używając specjalnej tylki do nadziewania pączków.
Pączki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

*jeżeli powidła są za rzadkie,można je podsmażyć na patelni do momentu wyparowania wody.
*pączki delikatnie czyścimy pędzelkiem z nadmiaru mąki,żeby za szybko nie spalił się olej






2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie!! Z przyjemnością bym zasmakowała :D
    Pozdrawiam cieplutko ^^

    https://zzyciaawzietee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wyglądają i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger