Jak na razie ten przepis jest jednym z moich ulubionych.Z podanych składników wychodzi ok.20 pączków- mięciutkich i pysznych :) Zapraszam do wypróbowania
Składniki :
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 110 g cukru
- 5 żółtek
- 100 g masła
- 40 g świeżych drożdży
- 180-250 ml mleka
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 20 ml spirytusu (można użyć również octu 10%)
- olej do smażenia (ilość zależy od wielkości garnka)
- powidła śliwkowe*
180 ml mleka lekko podgrzewamy,dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru.Mieszamy,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.20 minut.Zółtka z cukrami miksujemy na puszystą masę.Mąkę przesiewamy do miski,wsypujemy sól,dodajemy masę jajeczną,rozczyn i alkohol.Zagniatamy wszystkie składniki i wlewamy roztopione i przestudzone masło.Ciasto wyrabiamy tak długo,aż zacznie odchodzić od ręki.W razie gdyby ciasto było za gęste dolewamy mleka,(wszystko zależy od jakości mąki).Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na tak długo,aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na lekko posypanym mąką blacie.Wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 5 cm,formujemy kulki i odkładamy na blat obsypany mąką,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok.20 min.do wyrośnięcia.
Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy do temperatury 170-175ºC. Wrzucamy pączki* górą do dołu i smażymy po kilka minut z każdej strony (pilnować temperatury oleju).Lekko wystudzone pączki nadziać powidłami używając specjalnej tylki do nadziewania pączków.
Pączki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Wyglądają przepysznie!! Z przyjemnością bym zasmakowała :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko ^^
https://zzyciaawzietee.blogspot.com/
Ładnie wyglądają i smacznie ;)
OdpowiedzUsuń