Ulubione ciasto mojej córki, która należy do bardzo wybrednych osób jeżeli chodzi o ciasta.Na jej potrzeby przepis odrobinę zmodyfikowany i podany pod jej gusta.
Oryginalny przepis pochodzi ze stronki Ewy Wachowicz KLIK widoczny pod nazwą "Torcik z kiwi".
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształ
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka proszku dopieczenia
- sok z połowy limonki
- starta skórka z połowy limonki
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo dodać cukier. Cały czas ubijając wrzucać po jednym żółtku i miksować na wolnych obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i partiami dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm i piec 20-25 minut w 180ºC. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krem:
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- skórka z limonki
- sok z połowy limonki
- 100 g białej czekolady
- cukier puder (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Serek mascarpone zmiksować z rozpuszczoną czekoladą,skórką i sokiem z limonki. Ubitą śmietankę delikatnie połączyć z serkiem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki.
Wierzch:
- 2 przeźroczyste galaretki
- dowolne owoce (u mnie kiwi i różyczki zrobione z truskawek)
Galaretkę zalać 300 ml letniej wody i odstawić na 15 minut.500 ml wody zagotować i wlać do galaretki.Dokładnie wymieszać i odstawić.
Kiwi obrać,pokroić w plastry,włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą na jakieś 3 minuty.Wyjąć i dokładnie odsączyć.Truskawki umyć,zrobić piękne różyczki (instrukcję można znaleźć na youtube :)) Owoce poukładać wedle uznania i delikatnie zalać lekko tężejącą galaretką.
genialnie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie wygląda ta galaretka, muszę w końcu ją wypróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo prezentuje się fajnie i nawet w smaku jest ok :)
Usuń