piątek, kwietnia 13, 2018

Ciasto z kremem limonkowym

krem z limonką,bita śmietana


Ulubione ciasto mojej córki, która należy do bardzo wybrednych osób jeżeli chodzi o ciasta.Na jej potrzeby przepis odrobinę zmodyfikowany i podany pod jej gusta.
Oryginalny przepis pochodzi ze stronki Ewy Wachowicz KLIK widoczny pod nazwą "Torcik z kiwi".


Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku dopieczenia
  • sok z połowy limonki 
  • starta skórka z połowy limonki

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo dodać cukier. Cały czas ubijając wrzucać po jednym żółtku i miksować na wolnych obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i partiami dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm  i piec 20-25 minut w 180ºC. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Krem:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka z limonki
  • sok z połowy limonki
  • 100 g białej czekolady
  • cukier puder (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Serek mascarpone zmiksować z rozpuszczoną czekoladą,skórką i sokiem z limonki. Ubitą śmietankę delikatnie połączyć z serkiem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki.


Wierzch:
  • 2 przeźroczyste galaretki 
  • dowolne owoce (u mnie kiwi i różyczki zrobione z truskawek)

Galaretkę zalać 300 ml letniej wody i odstawić na 15 minut.500 ml wody zagotować i wlać do galaretki.Dokładnie wymieszać i odstawić.

Kiwi obrać,pokroić w plastry,włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą na jakieś 3 minuty.Wyjąć i dokładnie odsączyć.Truskawki umyć,zrobić piękne różyczki (instrukcję można znaleźć na youtube :)) Owoce poukładać wedle uznania i delikatnie zalać lekko tężejącą galaretką.







4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger