Kolejna tarta.Nie da się nie zauważyć, że jest to najczęściej robione przeze mnie ciasto.No ale cóż ja zrobię, że je tak uwielbiam :) Tym razem na bardzo kruchym spodzie. Krem natomiast to mieszanka śmietanki,serka ricotta,limonki i soku z jeżyn, a całość oblana pyszną polewą z jeżyn.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
Mąkę przesiać do miski, zimne masło pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę,dodać resztę składników i jak najszybciej zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć blachę do tarty. Widelcem podziurkować dno tarty i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Piec w 200
ºC ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą blachę lub jak u mnie,na drugą prostokątną o średnicy 35x12 cm.
Krem:
- 650 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka ricotta
- łyżka cukru waniliowego
- 3 śmietan-fix
- 60 g cukru pudru
- sok z połowy limonki
- 5 łyżek soku z jeżyn (odlany z polewy jeżynowej)
Wszystkie składniki wrzucić do miski przy czym śmietanka, serek i sok jeżynowy powinny być schłodzone. Ubijać mikserem do uzyskania stabilnej konsystencji. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i włożyć do lodówki.
Polewa jeżynowa:
- 350 g jeżyn (u mnie mrożone)
- 70 g cukru (ilość zależy od tego jak kwaśne są jeżyny)
- sok z połowy cytryny
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
Zamrożone jeżyny zasypać cukrem i odstawić, aż się rozmrożą.Postawić na palnik, wlać sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić.W między czasie do 100 ml wody wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Kiedy jeżyny się zagotują wlać mąkę rozrobioną z wodą i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia, kiedy wystygnie wyłożyć na krem.
Twoja tarta wygląda absolutnie bosko! Szkoda, że nie można przez internet poczuć smaku :)
OdpowiedzUsuńZa to wyobraznia działa :)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuń:))
Usuń