Po ostatnim dietetycznym i zdrowym deserze, przyszła pora na bombę kaloryczną :) i coś mniej zdrowego.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej Polskie Młyny
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Białka ubijamy z resztą cukru, kiedy białka będą dobrze ubite nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku, pod koniec wlewamy stopniowo wystudzoną polewę. Przesianą mąkę wraz z proszkiem i sodą wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Blachę o średnicy 29x25* wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180ºC przez około 45 min. lub do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub szara reneta)
- 2-3 goździki
- cukier (w zależności od potrzeby, lepiej aby masa została mocniej kwaśna)
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- łyżeczka cynamonu
Polewa:
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki 30%
Ciasto przekrawamy na dwie części, na dolny spód układamy masę jabłkową, na masę krem, przykrywamy drugą częścią ciasta i wkładamy do lodówki.
Polewamy polewą i dekorujemy wedle uznania.
*ciasto można upiec w większej blaszce, wtedy będzie niższe.
Ambrozja! Świetne połączenie smaków, idealne dla wymagających kubków smakowych ;)
OdpowiedzUsuń