Deser dla zapracowanych.Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.Połączenie delikatnego kremu ze świeżymi owocami to istne niebo w gębie.Wielbiciele bitej śmietany będą zachwyceni tym bardziej,że owoce można dobrać według własnego gustu.
Spód
- 135 g pokruszonych ciasteczek oreo
Krem mascarpone
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 200 g białej czekolady
Czekolady rozpuścić w 5 łyżkach śmietanki.Odstawić do przestygnięcia.Serek mascarpone wraz ze śmietanką ubić na puszystą masę i dodać czekoladę.
Wierzch
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Dodatki
Owoce.U mnie nieszpułka,truskawki,borówki
Na dnie naczynia wsypać pokruszone ciastka.Poukładać pokrojone w kostkę truskawki i przykryć kremem mascarpone.Na krem wyłożyć pokrojoną nieszpułkę i przykryć ją bitą śmietaną.Udekorować wedle uznania.Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz