sobota, września 30, 2017

Muffinki z budyniem

mufinki,babeczki czekoladowe,muffinki kakaowe,budyn,

Uwielbiam te babeczki,są bardzo lekkie,pyszne i czekoladowe.Przepis pochodzi ze strony Smaker.pl. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym odrobinę nie zmieniła przepisu.Babeczek z mojego przepisu wychodzi dosyć sporo,więc można zmniejszyć proporcję składników o połowę.Muffinki są naprawdę pyszne i szybkie w przygotowaniu.Polecam wypróbować.


Budyń waniliowy:
  • 400 ml mleka
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
Do garnka wlać 300 ml mleka,wsypać cukier i cukier waniliowy,wstawić na ogień.Żółtka wymieszać z resztą mleka,dodać przesiane mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje.Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto na muffiny:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 ml mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  •  150 g mlecznej czekolady
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski miksera.Do mleka wbijamy jajka i lekko bełtamy.Roztopione gorące masło i mieszankę jajeczną wlewamy do suchych składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Czekolady drobno siekamy,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Papilotki układamy w formie na muffiny i wlewamy ciasto do polowy,następnie na środek wkładamy łyżkę budyniu i dolewamy ciasto.Pieczemy 20 min w 180°C.




6 komentarzy:

  1. ale budyń się fajnie trzymał w całości :) super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają, przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko takie bym zjadła :D i to z czysta przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to Aneczko nie masz wyjścia,bierz się za pieczenie :)) piekarnik chyba już naprawiłaś :))

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger