Tarta kojarzy mi się z wiosną i owocami.Kocham truskawki i już nie mogę się doczekać naszych POLSKICH ,wspaniałych truskawek.To nie to samo co zagraniczne,które są bez smaku.Chciałam poczuć wiosnę i stąd te ciasto :)
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
Krem patissiere
- 600 ml mleka
- 6 dużych żółtek
- 100 g cukru
- laska wanilii
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób by dotykała kremu.Odstawić do wystygnięcia.
Jeżeli będzie taka sytuacja,że krem wyjdzie za mało gęsty (to zależy od rodzaju mąki jaką używamy)po wystudzeniu można zmieszać go ze 100 g masła w temperaturze pokojowej.Masło stwardnieje w lodówce i utrzyma krem w odpowiedniej konsystencji.
Bita śmietana
- 400 ml śmietanki 30%-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
DEKORACJA
- świeże truskawki lub inne owoce
- listki mięty
WYKONANIE
Wystudzony krem patissiere mieszamy łyżką i wykładamy na dno tarty.Bitą śmietanę układamy na krem.Dekorujemy według własnego uznania.Schładzamy i przechowujemy w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz