wtorek, maja 16, 2017

Mufinki jagodowe


muffinki,jagody,kruszonka


  Mufinkowy szał ciąg dalszy.Tym razem z pysznymi leśnymi jagodami i chrupiącą kruszonką.Mniej słodkie niż mufinki z krówką.Mniej ulubione przez moje dzieci,ale i tak zjedzone w całości.Ja uwielbiam je pod każdą postacią.



CIASTO

  • 450 g mąki
  • 115 g brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 125 g stopionego masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 250 ml mleka
Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia ,dodać sól,cukier, owoce* i zrobić w środku dołek.W dzbanku ubić jaja z wanilią i mlekiem.Do dołka w mące wlać masę jajeczną i masło,szybko wymieszać metalową łyżką,tak by połączyć składniki.Nie należy mieszać zbyt długo,ponieważ ciasto powinno być grudkowate.Formę na mufinki posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami.Łyżką wkładać ciasto do formy,wypełniając otwór do 3/4 objętości.Posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku przez ok.30 min.w 210ºC.Mufinki wyjąć z piekarnika i zostawić w formie przez 5 min.

KRUSZONKA

  • 50 g mąki
  • 30 g masła schłodzonego
  • 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki razem zagnieść.


      *mrożonych owoców nie rozmrażamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger