Wiem,wiem mak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia,ale żeby dogodzić wszystkim domownikom zrobiłam małą mieszankę i wyszła pyszna tarta.Za każdym razem kiedy pytam dzieci bądź męża jakie ciasto sobie życzą to nigdy nie mogą się dogadać.U mnie każdy lubi coś innego,więc kombinowanie się udało a FAMILIA zadowolona.
Składniki na spód
- 300 g mąki tortowej
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- szczypta soli
Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier puder,sól i żółtka.Masło pokroić w kosteczkę i dodać do reszty składników, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy.Formę wylepić ciastem a ciasto nakłuć widelcem.Wyłożyć masę makową,wyrównać i piec w 180ºC przez ok 30-40 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masa makowa
- 500 g maku
- 0,6 l mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- bakalie (orzechy,rodzynki,migdały)
Mak zalewamy mlekiem i podgrzewamy ok.15 minut-cały czas mieszamy.Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na całą noc.Rano jeżeli mak nie był mielony-mielimy 3 razy.
Do garnka wrzucamy masło,miód i cukier waniliowy-roztapiamy,roztopione składniki mieszamy z makiem i odstawiamy do wystudzenia.Z jajek i cukru pudru robimy kogel-mogel,wlewamy do masy makowej i mieszamy.Bakalie kroimy i dodajemy do masy. Jeżeli ktoś nie ma czasu na zabawę z makiem można użyć maku w puszce.
Masa śmietanowa
- 600 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- 2x śmietan-fix (opcjonalnie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz