poniedziałek, czerwca 26, 2017

Tarta makowa z truskawkami i bitą śmietaną

Tarta z makiem i kremem




Wiem,wiem mak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia,ale żeby  dogodzić wszystkim domownikom zrobiłam małą mieszankę i wyszła pyszna tarta.Za każdym razem kiedy pytam dzieci bądź męża jakie ciasto sobie życzą to nigdy nie mogą się dogadać.U mnie każdy lubi coś innego,więc kombinowanie się udało a FAMILIA zadowolona.


Składniki na spód
  • 300 g mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier puder,sól i żółtka.Masło pokroić w kosteczkę i dodać do reszty składników, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy.Formę wylepić ciastem a ciasto nakłuć widelcem.Wyłożyć masę makową,wyrównać i piec w 180ºC przez ok 30-40 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masa makowa
  • 500 g maku
  • 0,6 l mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • bakalie (orzechy,rodzynki,migdały)
Mak zalewamy mlekiem i podgrzewamy ok.15 minut-cały czas mieszamy.Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na całą noc.Rano jeżeli mak nie był mielony-mielimy 3 razy.
Do garnka wrzucamy masło,miód i cukier waniliowy-roztapiamy,roztopione składniki mieszamy z makiem i odstawiamy do wystudzenia.Z jajek i cukru pudru robimy kogel-mogel,wlewamy do masy makowej i mieszamy.Bakalie kroimy i dodajemy do masy. Jeżeli ktoś nie ma czasu na zabawę z makiem można użyć maku w puszce.

Masa śmietanowa
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2x śmietan-fix (opcjonalnie)
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami i śmietan-fix-em.Wykładamy na dobrze wystudzone ciasto makowe.Dekorujemy truskawkami lub innymi świeżymi owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger