Sernik na zimno z galaretką i truskawkami.Pyszny,kremowy i sycący,idealny dla łasuchów i wielbicieli twarogu.Jeden z moich ulubionych,robię go już kilka dobrych lat.Na szczęście uwielbiany przez każdego z domowników.
Składniki na blachę o wymiarach 38x25 cm
Składniki na masę serową
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 15 g żelatyny
- 0,5 szklanki mleka
- łyżka cukru waniliowego
Ponadto
- 220 g herbatników
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 g świeżych truskawek
Wszystkie składniki powinny być jednakowej temperatury-inaczej masa się zważy.
Jajka na chwilkę wkładamy do wrzącej wody.
Ser dwa razy przepuszczamy przez maszynkę.Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej..Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem,nadal ucierając dodajemy żółtka i ser.Kiedy masa zrobi się puszysta dodajemy ostudzoną żelatynę.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Dno i boki blachy wykładamy herbatnikami,wylewamy masę serową.Truskawki układamy na serniku i lekko dociskamy.Odstawiamy do lodówki.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,Na sernik wylewamy tężejącą galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz