Smak wynagradza czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie tego pysznego ciasta.
Ciasto:
- 8 jajek
- 400 g cukru pudru
- 400 g mąki pszennej
- 20 łyżek oleju
- 10 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem ,dodać ciepłą wodę i olej-wymieszać.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i zmiksować z masą z żółtek.Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao.Do przygotowanych keksówek przełożyć ciasta i piec w temperaturze 180
ºC przez ok.40 minut.
Krem:
- 4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukry
- laska wanilii
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 375 g margaryny KASIA extra maślany smak lub masła
Laskę wanilii przekroić na pół i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka.Trzy szklanki mleka zagotować z ziarenkami i cukrem.Resztę mleka wymieszać z mąkami,dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotować aż masa zgęstnieję.Zestawić z ognia i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu. Odstawić do wystudzenia.Miękką margarynę utrzeć i stopniowo dodawać budyń aż powstanie krem.
Upieczone ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cm,układać na przemian,przekładając kremem.Wierzch posmarować pozostałym kremem i polać czekoladą.
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 ml śmietanki 30%
Kremówkę zagotować,zestawić z ognia i dodać połamane czekolady,odstawić na ok.10 min. i dokładnie wymieszać.Ostudzoną i tężejącą czekoladą polać ciasto.
*Kroimy po skosie
*Dobrze jest aby ciasto pozostawić na noc,aby się przegryzło
elegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń