Ciasto bardzo szybkie i proste w przygotowaniu,idealne dla wielbicieli cytrusów i suchych babek.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 1,5 szklanki cukru
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem,skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.Jajka wraz cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą masę.Mąki wraz z proszkiem przesiać przez sito,dodać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować.Masło rozpuścić i gorące wlać do ciasta razem z sokiem i skórką z cytryny.Ciasto wyłożyć do wąskiej foremki i piec w 180
°C do suchego patyczka ok.30-40 min.Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.
Lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
Sok wlać do cukru pudru i mieszać do uzyskania jednolitej masy.Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dolać soku z cytryny,jeżeli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.
Ja cytrusowe ciasta lubię bardzo, ale za suchymi babkami nie przepadam...
OdpowiedzUsuńJa czasami lubię zjeść zwyczajne ciasto do kawki :))
UsuńNigdy cytrynowca nie jadłam - bałam się tego smaku :)
OdpowiedzUsuńJa również nigdy nie jadłem cytrynowca i właśnie postanowiłem szybko to naprawić :)
OdpowiedzUsuńTeraz do popołudniowej kawusi idealnie :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentuje! Cytrynowce absolutnie uwielbiam, jedno z moich ukochanych ciast!
OdpowiedzUsuń