środa, października 04, 2017

Jabłka w cieście

Jabłecznik


Ciasto robiłam po raz pierwszy i muszę powiedzieć,że jest rewelacyjne.Moje dzieci były zachwycone smakiem i już pytają kiedy będzie następne.Polecam wypróbować.

Ciasto:
  • 470 g mąki pszennej
  • 55 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 1 jajko
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pokrojoną zimną margarynę i resztę składników.Szybko zagnieść ciasto do połączenia składników.Jakby ciasto się kleiło podsypać dodatkową mąką.Podzielić na dwie części.Rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do formy.Poukładać obtoczone w mieszance jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.Piec w 180C ok.30-40 minut.

Nadzienie:
  • jabłka-ilość zależy jak ciasno chcemy je poukładać
  • 16 g cukru waniliowego
  • łyżka cynamonu
Jabłka obrać,przekroić na pół i wydrążyć środek.Cukier waniliowy i cynamon wsypać do miski,każde jabłko obtoczyć w mieszance.

Lukier:
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • szklanka cukru pudru
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Polać jeszcze gorące ciasto.

**Ciasto samo w sobie jest mało słodkie.Jeżeli ktoś nie lubi lukru,polecam dodać więcej cukru do ciasta.Lukier dodaje słodyczy.





Źródło przepisu-tutaj


6 komentarzy:

  1. Żałuję że mam zepsuty piekarnik bo bym sobie takie upiekła i zrobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby mi się zepsuł piekarnik to bym się chyba zapłakała :))

      Usuń
  2. Deser jak marzenie! Coś czuję, że w weekend wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger