niedziela, października 08, 2017

Karpatka z kremem kokosowym

karpatka

Uwielbiam ciasto parzone a karpatka jest moją ulubioną słodyczą,która kojarzy mi się z dzieciństwem i rodzinnym domem.Każdy kęs przywołuje wspomnienia z tego beztroskiego życia.

Ciasto parzone:
  • 125 g mąki 
  • 150 g maki pszennej
  • 5 jajek
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
Masło rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia.Wsypać mąkę ze szczyptą soli i mieszać do uzyskania jednolitej masy odchodzącej od ścianek garnka.Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Po przestudzeniu kolejno wbijać jajka i miksować do połączenia składników,masę podzielić na 2 części.Blachę o wymiarach 29x25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką,Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące i ciężkie do rozsmarowania).Spód pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok.25-35 minut(w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika).
Drugą część ciasta pieczemy w ten sam sposób.
Spody studzimy na kratce.

Krem kokosowy:
  • 0,5 l mleka
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego lub laska z wanilii 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Do garnka wlać 400 ml mleka,wsypać cukier i cukier waniliowy(lub laskę waniliową),wstawić na ogień.Żółtka wymieszać z resztą mleka,dodać przesiane mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje.Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.

Na jeden blat ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim,obsypujemy cukrem pudrem.



























6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger