Uwielbiam ciasto parzone a karpatka jest moją ulubioną słodyczą,która kojarzy mi się z dzieciństwem i rodzinnym domem.Każdy kęs przywołuje wspomnienia z tego beztroskiego życia.
Ciasto parzone:- 125 g mąki
- 150 g maki pszennej
- 5 jajek
- 250 ml wody
- szczypta soli
Masło rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia.Wsypać mąkę ze szczyptą soli i mieszać do uzyskania jednolitej masy odchodzącej od ścianek garnka.Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Po przestudzeniu kolejno wbijać jajka i miksować do połączenia składników,masę podzielić na 2 części.Blachę o wymiarach 29x25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką,Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące i ciężkie do rozsmarowania).Spód pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok.25-35 minut(w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika).
Drugą część ciasta pieczemy w ten sam sposób.
Spody studzimy na kratce.
Krem kokosowy:
- 0,5 l mleka
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego lub laska z wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Do garnka wlać 400 ml mleka,wsypać cukier i cukier waniliowy(lub laskę waniliową),wstawić na ogień.Żółtka wymieszać z resztą mleka,dodać przesiane mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje.Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Na jeden blat ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim,obsypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam karpatkę mniam :)
OdpowiedzUsuń😘
UsuńKarpatka to moje ciasto z dzieciństwa! :) Te garby są wyjątkowe :)
OdpowiedzUsuńRownież kojarzy mi się z dzieciństwem.😀
UsuńWidziałam wpis na instagramie zrobiłaś mi niesamowitego smaka ❤
OdpowiedzUsuńJeszcze nie raz Ci zrobię 😉
Usuń