Porządna warstwa kruchego ciasta z orzechami,a na wierzchu maślany krem z nutą kawy.Ciasto można zrobić na inny sposób,upiec dwa oddzielne placki i przełożyć kremem.Ja wolę tę opcje ale jak ktoś nie lubi dość twardo-kruchego ciasta dodatkowo można je nasączyć ponczem z kawy i wódki,albo upiec w większej blaszce.Ja zamiast skrapiać ciasto robię dwa dni wcześniej i trzymam w lodówce,żeby zmiękło i dopiero robię krem.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 2 żółtka ugotowane na twardo i przetarte przez sito
- jajko
- żółtko
- 200 g cukru pudru
- cukier wanilinowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g orzechów (włoskich i laskowych)
Krem maślano-kawowy:
- 400 g masła
- 200 g cukru
- cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (albo jak kto woli)
- kieliszek spirytusu
Wygląda pysznie, ale ja musiałabym zrezygnować z kawy. Nie przepadam za nią :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :) zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńLubię orzechowce, ten wydaje się być ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie jadłam już ciasta orzechowego :)
OdpowiedzUsuń