środa, stycznia 03, 2018

Orzechowiec z nutą kawy



Ciasto orzechowe z kawą

Porządna warstwa kruchego ciasta z orzechami,a na wierzchu maślany krem z nutą kawy.Ciasto można zrobić na inny sposób,upiec dwa oddzielne placki i przełożyć kremem.Ja wolę tę opcje ale jak ktoś nie lubi dość twardo-kruchego ciasta dodatkowo można je nasączyć ponczem z kawy i wódki,albo upiec w większej blaszce.Ja zamiast skrapiać ciasto robię dwa dni wcześniej i trzymam w lodówce,żeby zmiękło i dopiero robię krem.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo i przetarte przez sito
  • jajko
  • żółtko 
  • 200 g cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g orzechów (włoskich i laskowych)
Zimne masło (ale nie twarde) masło pokroić w kosteczkę i lekko połączyć z mąką.Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce i wylepić blachę.W ciasto powciskać kawałki orzechów.Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 min. w 180-200ºC.

Krem  maślano-kawowy:

  • 400 g masła
  • 200 g cukru 
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (albo jak kto woli)
  • kieliszek spirytusu
Jajka z cukrami ubić nad garnkiem z gorącą wodą,kiedy masa jajeczna przekroczy 60ºC  zdjąć i odstawić do ostudzenia.Miękkie masło utrzeć,cały czas ucierając partiami dodawać masę jajeczną.Na koniec dodać kawę i spirytus.Krem wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce.




4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, ale ja musiałabym zrezygnować z kawy. Nie przepadam za nią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie :) zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię orzechowce, ten wydaje się być ciekawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie dawno nie jadłam już ciasta orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger