piątek, grudnia 15, 2017

Świąteczny keks z bakaliami

Keks,ciasto bakaliowe,Boże Narodzenie,


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml rumu
  • 50 g rodzynek
  • 150-200 g mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie,daktyle,śliwki suszone,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żurawina itp.)

Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę  przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta z proszkiem do pieczenia i pozostałym rumem po odsączeniu.Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Do wysmarowanej formy keksowej wyłożyć ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości) .Piec 45-55 minut w 180-200C.

Dekoracja:
  • 5 łyżek dżemu morelowego
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
  • owoce kandyzowane

Dżemy przełożyć na patelnie i smażyć aż odparuje woda i zacznie gęstnieć.Masę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać kandyzowanymi owocami.







6 komentarzy:

  1. Uwielbiam go i nie jem tylko od święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam niestety za keksem, ale Twoje zdjęcia jak zwykle pobudzają mój apetyt :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niestety za keksami nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie trafiłam na Twojego bloga przed świętami. Tyle pyszności tu masz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana nic straconego,zaraz następne Święta :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger