Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 170 g margaryny
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 ml rumu
- 50 g rodzynek
- 150-200 g mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie,daktyle,śliwki suszone,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żurawina itp.)
Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta z proszkiem do pieczenia i pozostałym rumem po odsączeniu.Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Do wysmarowanej formy keksowej wyłożyć ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości) .Piec 45-55 minut w 180-200C.
Dekoracja:
- 5 łyżek dżemu morelowego
- 1 łyżka dżemu truskawkowego
- owoce kandyzowane
Dżemy przełożyć na patelnie i smażyć aż odparuje woda i zacznie gęstnieć.Masę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać kandyzowanymi owocami.
Uwielbiam go i nie jem tylko od święta :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam niestety za keksem, ale Twoje zdjęcia jak zwykle pobudzają mój apetyt :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJa niestety za keksami nie przepadam :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie trafiłam na Twojego bloga przed świętami. Tyle pyszności tu masz :)
OdpowiedzUsuńKochana nic straconego,zaraz następne Święta :)
Usuń