piątek, kwietnia 27, 2018

Tarta z ricottą i jeżynami

Tarta z ricottą i polewą jeżynową

Kolejna tarta.Nie da się nie zauważyć, że jest to najczęściej robione przeze mnie ciasto.No ale cóż ja zrobię, że je tak uwielbiam :) Tym razem na bardzo kruchym spodzie. Krem natomiast to mieszanka śmietanki,serka ricotta,limonki i soku z jeżyn, a całość oblana pyszną polewą z jeżyn.

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
Mąkę przesiać do miski, zimne masło pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę,dodać resztę składników i jak najszybciej zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować i  wyłożyć blachę do tarty. Widelcem podziurkować dno tarty i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Piec w 200ºC ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą blachę lub jak u mnie,na drugą prostokątną o średnicy 35x12 cm.




Krem:
  • 650 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka ricotta
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 śmietan-fix
  • 60 g cukru pudru
  • sok z połowy limonki
  • 5 łyżek soku z jeżyn (odlany z polewy jeżynowej)
Wszystkie składniki wrzucić do miski przy czym śmietanka, serek i sok jeżynowy powinny być schłodzone. Ubijać mikserem do uzyskania stabilnej konsystencji. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i włożyć do lodówki.


Polewa jeżynowa:
  • 350 g jeżyn (u mnie mrożone)
  • 70 g cukru (ilość zależy od tego jak kwaśne są jeżyny)
  • sok z połowy cytryny
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
Zamrożone jeżyny zasypać cukrem i odstawić, aż się rozmrożą.Postawić na palnik, wlać sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić.W między czasie do 100 ml wody wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Kiedy jeżyny się zagotują wlać mąkę rozrobioną z wodą i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia, kiedy wystygnie wyłożyć na krem.







4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger