środa, maja 29, 2019

Tort ananasowo-śmietanowy


tort ananasowy z mascarpone i śmietanką



Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru kryształ
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka z cukrem, wodą i octem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy 30-40 min. w 180 ºC lub do suchego patyczka.



Krem ananasowy:
  • puszka ananasów
  • 3/4 szklanki wody
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru
  • 200 g dobrego masła
Zawartość puszki przerzucamy na sitko. Sok z ananasów zagotowujemy, budyń z cukrem mieszamy z wodą i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy budyń, zestawiamy z ognia i dokładnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ananasów dokładnie odsączamy i dodajemy do kremu.



Poncz:
  • szklanka wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru wanilinowego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krem śmietanowy:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrami. Obie części delikatnie łączymy.

Wystudzony biszkopt przekroić  na 3 blaty. Na paterze (talerzu) ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę kremu ananasowego, równo rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, rozprowadzić resztę kremu ananasowego i przykryć ostatnim blatem, który również nasączyć. Cały tort wraz z bokami smarujemy kremem śmietanowym. Dekorujemy wedle uznania i wkładamy do lodówki. 


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger