Jak wiosna to sezon na rabarbar i dlatego dzisiaj mam dla Was szybki przepis na pyszne ciasto.
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 120 g cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 180 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300-400 g rabarbaru
Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko. Wbić całe jajka, wsypać cukier puder, wlać masło i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kremu. Blaszkę o wymiarach 29x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i wyrównać. Obrany rabarbar i pokrojony na kawałki poukładać na cieście i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180º C. Piec ok 35 min lub do suchego patyczka.
Już czujemy zapach tego ciasta! Poprosimy o kawałek do naszej kawy :)
OdpowiedzUsuńJa wreszcie mam piekarnik który cudownie funkcjonuje i wracam na salony z swoimi wypiekami możliwe że ciasto z rabarbarem będzie Pierwsze jakie upiekę jeżeli chodzi o słodkości
OdpowiedzUsuńNo nareszcie :) teraz będziesz królową kuchni. A ciasto polecam.
Usuń