Może nie należę do osób FIT :), ale lubię nasiona chia i od czasu do czasu zjeść coś mniej kalorycznego. Deser jest na prawdę pyszny i polecam spróbować, jeżeli ktoś tak jak ja jest wielbicielem tych nasion.
Warstwa kakaowa:
- 350 ml mleka 2% (może być sojowe,migdałowe,jak kto woli)
- 4 czubate łyżki chia Bio Polskie Młyny
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki kakao gorzkiego
Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy kakao i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. Wsypujemy nasiona chia i odstawiamy na min. 4 godziny, ale na całą noc do lodówki.
Warstwa waniliowa:
- 350 ml mleka 2%
- 4 czubate łyżki nasion chia Bio Polskie Młyny
- ziarenka z laski wanilii
- 2 łyżki miodu
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka i pozostałe laski z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy garnek z ognia i wyciągamy laski wanilii. Po lekkim ostygnięciu mleka dodajemy miód i mieszamy. Wsypujemy nasiona chia i odstawiamy na min. 4 godziny, albo najlepiej na całą noc do lodówki.
Dodatki:
- owoce (u mnie maliny)
- dobrej jakości musli (u mnie OneDayMore)
- orzechy nerkowca
- płatki migdałowe
Układamy warstwy, ciemna+jasna+dodatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz