poniedziałek, października 21, 2019

Waniliowo-kakaowy pudding chia

pudding chia kakaowo waniliowy


Może nie należę do osób FIT :), ale lubię nasiona chia i od czasu do czasu zjeść coś mniej kalorycznego. Deser jest na prawdę pyszny i polecam spróbować, jeżeli ktoś tak jak ja jest wielbicielem tych nasion.

Warstwa kakaowa:
  • 350 ml mleka 2% (może być sojowe,migdałowe,jak kto woli)
  • 4 czubate łyżki chia  Bio Polskie Młyny
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki kakao gorzkiego
Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy kakao i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. Wsypujemy nasiona chia i odstawiamy na min. 4 godziny, ale na całą noc do lodówki.


Warstwa waniliowa:
  • 350 ml mleka 2%
  • 4 czubate łyżki nasion chia Bio Polskie Młyny
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki miodu
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka i pozostałe laski z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy garnek z ognia i wyciągamy laski wanilii. Po lekkim ostygnięciu mleka dodajemy miód i mieszamy. Wsypujemy nasiona chia i odstawiamy na min. 4 godziny, albo najlepiej na całą noc do lodówki.


Dodatki:
  • owoce (u mnie maliny)
  • dobrej jakości musli (u mnie OneDayMore)
  • orzechy nerkowca
  • płatki migdałowe
Układamy warstwy, ciemna+jasna+dodatki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger