poniedziałek, lipca 31, 2017

Rozeta z cynamonowej rolady

Bułeczki drożdżowe z cynamonem



Idealny sposób na szybkie odrywane bułeczki.Ciasto jest puszyste a bułeczki długo utrzymują świeżość.Polecam wypróbować.
Środek bułeczek można modyfikować wedle uznania,sposobów jest ogrom.



Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1/4 l letniego mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g płynnej margaryny
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do miski.W zagłębienie w mące w kruszyć drożdże,wlać mleko,dodać łyżeczkę cukry i wymieszać razem z małą ilością mąki na rozczyn. Oprószyć z wierzchu mąką i pod przykryciem postawić miskę w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru,płynną margarynę oraz szczyptę soli i razem z pozostałą mąką zagnieść ciasto.Zagniatać je dotąd ,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować nadzienie rolady.
Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości.Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć od dłuższej strony w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 4 cm.Tortownicę  o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem.Kawałki ciasta ułożyć obok siebie,stroną przeciętą,na dnie tortownicy i pod przykryciem ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 30-40 minut.Wystudzone ciasto polać lukrem.

Nadzienie:
  • 40 g płynnego masła
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cynamonu
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.Cukry i cynamon wymieszać w miseczce.

Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wody
Cukier puder dwukrotnie przesiać przez sitko i połączyć z sokiem z cytryny i wodą.Mieszać do uzyskania gładkiej masy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger