Idealny sposób na szybkie odrywane bułeczki.Ciasto jest puszyste a bułeczki długo utrzymują świeżość.Polecam wypróbować.
Środek bułeczek można modyfikować wedle uznania,sposobów jest ogrom.
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1/4 l letniego mleka
- 80 g cukru
- 100 g płynnej margaryny
- szczypta soli
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru,płynną margarynę oraz szczyptę soli i razem z pozostałą mąką zagnieść ciasto.Zagniatać je dotąd ,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować nadzienie rolady.
Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości.Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć od dłuższej strony w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 4 cm.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem.Kawałki ciasta ułożyć obok siebie,stroną przeciętą,na dnie tortownicy i pod przykryciem ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 30-40 minut.Wystudzone ciasto polać lukrem.
Nadzienie:
- 40 g płynnego masła
- 40 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cynamonu
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- 3-4 łyżki wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz