Połączenie drożdżowego spodu,twarogu i brzoskwiń,do tego chrupiąca kruszonka z nutą cynamonu i mamy pyszny placek.
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 1/8 l letniego mleka
- 30 g płynnego masła
- 30 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć do niewielkiej miski,zalać kilkoma łyżkami letniego mleka,wsypać łyżkę cukru i łyżeczkę mąki.Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Do miski lub na stolnicę wsypać przesianą mąkę.Roztopione masło wymieszać z cukrem,jajkiem i szczyptą soli.Wyrośnięty rozczyn i resztę składników połączyć z mąką.Wszystko razem starannie wyrobić na gładkie,niezbyt gęste ciasto,aż zacznie odstawać od ręki i od brzegu miski,a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
Kruszonka:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g płynnego masła
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Mąkę przesiać do miski,wsypać cukier z cynamonem,wlać roztopione i wystudzone masło.Ze składników zagnieść kruszonkę.
Na obłożenie:
- brzoskwinie w puszcze o masie netto 500 g
- 600 g twarogu
- 3 jajka
- 150 g cukru
- otarta skórka z cytryny
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
Zmielony twaróg utrzeć z jajkami,cukrem,cukrem wanilinowym,mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy o średnicy 35 cm.Na ciasto wyłożyć masę twarogową,na wierzchu ułożyć połówki odsączonych brzoskwiń,wypukłą stroną do góry.Całe ciasto pokryć kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok.35-40 minut.
Źródło przepisu-książka BACKEN-DIE KLEINE SCHULE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz