piątek, sierpnia 04, 2017

Placek z brzoskwiniami




Połączenie drożdżowego spodu,twarogu i brzoskwiń,do tego chrupiąca kruszonka z nutą cynamonu i mamy pyszny placek.

Składniki na spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/8 l letniego mleka
  • 30 g płynnego masła
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć do niewielkiej miski,zalać kilkoma łyżkami letniego mleka,wsypać łyżkę cukru i łyżeczkę mąki.Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Do miski lub na stolnicę wsypać przesianą mąkę.Roztopione masło wymieszać z cukrem,jajkiem i szczyptą soli.Wyrośnięty rozczyn i resztę składników połączyć z mąką.Wszystko razem starannie wyrobić na gładkie,niezbyt gęste ciasto,aż zacznie odstawać od ręki i od brzegu miski,a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.

Kruszonka:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g płynnego masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Mąkę przesiać do miski,wsypać cukier z cynamonem,wlać roztopione i wystudzone masło.Ze składników zagnieść kruszonkę.

Na obłożenie:
  • brzoskwinie w puszcze o masie netto 500 g
  • 600 g twarogu
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • otarta skórka z cytryny
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
Zmielony twaróg utrzeć z jajkami,cukrem,cukrem wanilinowym,mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy o średnicy 35 cm.Na ciasto wyłożyć masę twarogową,na wierzchu ułożyć połówki odsączonych brzoskwiń,wypukłą stroną do góry.Całe ciasto pokryć kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok.35-40 minut.





Źródło przepisu-książka BACKEN-DIE KLEINE SCHULE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger