Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną i świeżymi porzeczkami. Delikatna,lekka i pyszna.
Rolada biszkoptowa
- 6 jajek
- 100 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 50 g mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier w trakcie ubijania.Do masy żółtkowej wrzucić pianę i wymieszać drewnianą łyżką.Przesiane mąki z kakao delikatnie połączyć z masą.Blachę,która jest załączona do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto i równo rozprowadzić po całości .Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i piec 10 minut.Po upieczeniu gorący placek biszkoptowy wyrzucić na wilgotną ściereczkę kuchenną,zdjąć papier a wierzch ciasta również przykryć wilgotną ściereczką.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Bita śmietana
Bita śmietana
- 400 ml śmietanki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżka cukru wanilinowego
- czerwone porzeczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz