Maliny zalane czekoladą na kruchym cieście z orzechową nutą to idealny deser do popołudniowej kawy.Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.Polecam
Ciasto kruche:
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mielonych pistacji
- 25 g mielonych orzechów włoskich
- 75 g cukru pudru
- 1 duże lub 2 małe żółtka
- szczypta soli
Orzechy i pistacje mielimy na mączkę.Przesianą mąkę i cukier puder wsypujemy do malaksera,dodajemy resztę składników i miksujemy,ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok.godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy formę do tarty.U mnie forma prostokątna o wymiarach 35x12 cm.Wierzch ciasta wykładamy folią aluminiową i wsypujemy obciążenie (groch,ryż itp).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na ok.15-20 minut,po 10 minutach ściągamy folię i pieczemy dalej.Upieczoną tartę studzimy.
Ganasz czekoladowy
- 250 g śmietanki 30%
- 300 g czekolady deserowej
- 40 g miękkiego masła
- 200-250 g mrożonych malin*
Śmietankę doprowadzić do wrzenia.Czekoladę połamać i wrzucić do gorącej śmietanki,odstawić na ok.10 minut.Dodać miękkie masło i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zamrożone maliny układamy na cieście i zalewamy wystudzoną czekoladą.Odstawiamy do stężenia czekolady.
*można użyć świeżych malin
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz