Kruche ciasto z kremem straciatella,bitą śmietaną i nutą czerwonej porzeczki.Idealne połączenie smaków.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 125 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- łyżka kakao
Zimną margarynę pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników.Zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić pół godziny.Wylepić tortownicę wraz z bokami i piec w 180C przez ok.40 minut.
Krem:
- 300 g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
- 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- łyżka żelatyny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4-5 łyżek cukru pudru
- łyżka cukru wanilinowego
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrami.Żelatynę połączyć z masą,dodać czekoladę wymieszać i,wyłożyć na ciasto.Wstawić do lodówki.
Masa śmietanowo-porzeczkowa:
- 300 ml śmietanki 30%
- opakowanie śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka czerwonych porzeczek
- 3 łyżki cukru
Porzeczki zasypać cukrem,włożyć do rondelka i gotować aż owoce zaczną się rozpadać.Zdjąć z ognia,przetrzeć przez sitko i wstawić do lodówki.
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Bitą śmietanę wyłożyć na masę straciatella.Mus porzeczkowy rozłożyć na wierzchu i delikatnie przemieszać widelcem.Wstawić do lodówki.
Wygląda przepysznie! ^^
OdpowiedzUsuńI takie było :))
UsuńPatrząc na to ciasto przypomina mi się okres wakacyjny :)
OdpowiedzUsuń