To jest kolejny przepis na moim blogu na babkę marmurkową, uwielbiam suche ciasta, więc nic w tym dziwnego. Inną odsłonę babki możecie znaleźć tutaj-KLIK
Składniki:
- 4 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 250 g cukru kryształ
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki kakao
Miękkie masło, 3/4 cukru i cukier wanilinowy wrzucamy do miski i ucieramy tak długo, aż masa zrobi się biała. Nie przerywając ubijania wrzucamy po jednym żółtku, następnie na przemian wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich wsypujemy przesiane kakao i wsypujemy resztę cukru, mieszamy. Formę na babkę (u mnie 21cm) smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wkładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, lekko mieszamy widelcem dla otrzymania marmurkowego wzoru.
Pieczemy w 170º C z termoobiegiem przez ok. 60-65 min, lub do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy wedle uznania, lukrem lub polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z kanału "Zapytaj Anię" YouTube
Przepis pochodzi z kanału "Zapytaj Anię" YouTube
Apetycznie wygląda! Uwielbiam takie baby:)
OdpowiedzUsuń