środa, kwietnia 12, 2017

Biszkopt z kremem i truskawkami




krem,tort,truskawki


Biszkopt z kremem to proste i smaczne ciasto.U mnie bardzo lubiane przez domowników.Puszysty biszkopt ,maślany krem i galaretka z truskawek. Zachęcam do wypróbowania.

Biszkopt:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka wody
  • szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli.
Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę.
Żółtka dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Wsypujemy w dwóch partiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C lub do suchego patyczka.

Krem budyniowy:

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2  żółtka 
  • 1/2 litra mleka 
  • laska wanilii

W 150 ml mleka rozrobić żółtka oraz mąki.Resztę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami z laski wanilii.Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki,gotować chwilę aż zgęstnieje.Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej i miksować do otrzymania jednolitej masy kremowej.

Galaretka truskawkowa:

  • 300 g truskawek(u mnie mrożone)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier (ilość zależy od upodobań i kwaśności truskawek)

Rozmrożone truskawki wrzucić do garnka,dodać galaretkę,sok z cytryny i cukier.Podgrzać do momentu rozpuszczenia galaretki (nie gotować).Zmiksować i odstawić. (Masy powinno być 450-500 ml,jeżeli jest mniej uzupełnić wodą)

Dobrze przestudzony biszkopt przekroić na 2 części.Pierwszą część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również nasączyć ponczem.Lekko tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto.Dobrze schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger