Biszkopt z kremem to proste i smaczne ciasto.U mnie bardzo lubiane przez domowników.Puszysty biszkopt ,maślany krem i galaretka z truskawek. Zachęcam do wypróbowania.
Biszkopt:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka wody
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli.
Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę.
Żółtka dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Wsypujemy w dwóch partiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C lub do suchego patyczka.
Krem budyniowy:
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/2 litra mleka
- laska wanilii
W 150 ml mleka rozrobić żółtka oraz mąki.Resztę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami z laski wanilii.Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki,gotować chwilę aż zgęstnieje.Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej i miksować do otrzymania jednolitej masy kremowej.
Galaretka truskawkowa:
- 300 g truskawek(u mnie mrożone)
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier (ilość zależy od upodobań i kwaśności truskawek)
Rozmrożone truskawki wrzucić do garnka,dodać galaretkę,sok z cytryny i cukier.Podgrzać do momentu rozpuszczenia galaretki (nie gotować).Zmiksować i odstawić. (Masy powinno być 450-500 ml,jeżeli jest mniej uzupełnić wodą)
Dobrze przestudzony biszkopt przekroić na 2 części.Pierwszą część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również nasączyć ponczem.Lekko tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto.Dobrze schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz