Ciasto kajmakowo-kremowe z nutą pomarańczy, coś dla wielbicieli słodkich i kremowych ciast.
Biszkopt:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka wody
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli.
Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę.
Żółtka dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Wsypujemy w dwóch partiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C lub do suchego patyczka.
Krem kajmakowy:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowej masy kajmakowej(krówkowej)
- 250 g masła
Puszkę mleka skondensowanego wkładamy pionowo do garnka zalewamy wodą(cała puszka musi być przykryta wodą przez cały czas gotowania) i gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny.Po tym czasie wyciągamy puszkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Nie otwieramy gorącej puszki bo jest możliwość,że eksploduję.Dla ułatwienia można użyć gotowej masy kajmakowej.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową.
Krem pomarańczowy:
Metalową miskę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą(metalowa miska nie może dotykać wody).Do miski wrzucamy żółtka i cukier,ubijamy tak długo aż masa przekroczy 60 ºC. Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody ,dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej,ponieważ może się zważyć przy mieszaniu z ciepłą masą jajeczną).Dodajemy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy,mieszamy.Masę jajeczną stopniowo dodajemy do serka miksując.
- 150 g żółtek
- 500 g serka mascarpone
- 75 g cukru
- 5 g żelatyny
- otarta skórka z jednej pomarańczy
Metalową miskę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą(metalowa miska nie może dotykać wody).Do miski wrzucamy żółtka i cukier,ubijamy tak długo aż masa przekroczy 60 ºC. Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody ,dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej,ponieważ może się zważyć przy mieszaniu z ciepłą masą jajeczną).Dodajemy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy,mieszamy.Masę jajeczną stopniowo dodajemy do serka miksując.
Dodatkowo:
- 3-4 paczki herbatników
Dobrze ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.Dolną część smarujemy połową masy kajmakowej ,na masę układamy herbatniki i smarujemy resztą kajmaku.Przykrywamy drugą częścią ciasta i na wierzch wykładamy krem pomarańczowy.Dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz