sobota, kwietnia 15, 2017

Ciasto z nutą pomarańczy

ciasto z kremem i masą krówkową



Ciasto kajmakowo-kremowe z nutą pomarańczy, coś dla wielbicieli słodkich i kremowych ciast.


Biszkopt:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka wody
  • szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli.
Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę.
Żółtka dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Wsypujemy w dwóch partiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C lub do suchego patyczka.

Krem kajmakowy:


  • puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowej masy kajmakowej(krówkowej)
  • 250 g masła 

Puszkę mleka skondensowanego wkładamy pionowo do garnka zalewamy wodą(cała puszka musi być przykryta wodą przez cały czas gotowania) i gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny.Po tym czasie wyciągamy puszkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Nie otwieramy gorącej puszki bo jest możliwość,że eksploduję.Dla ułatwienia można użyć gotowej masy kajmakowej.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową.

Krem pomarańczowy:

  • 150 g żółtek
  • 500 g serka mascarpone
  • 75 g cukru
  • 5 g żelatyny
  • otarta skórka z jednej pomarańczy


Metalową miskę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą(metalowa miska nie może dotykać wody).Do miski wrzucamy żółtka i cukier,ubijamy tak długo aż masa przekroczy 60 ºC. Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody ,dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.

W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej,ponieważ może się zważyć przy mieszaniu z ciepłą masą jajeczną).Dodajemy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy,mieszamy.Masę jajeczną stopniowo dodajemy do serka miksując.

Dodatkowo:

  • 3-4 paczki herbatników

Dobrze ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.Dolną część smarujemy połową masy kajmakowej ,na masę układamy herbatniki i smarujemy resztą kajmaku.Przykrywamy drugą częścią ciasta i na wierzch wykładamy krem pomarańczowy.Dekorujemy według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger