W tym roku wreszcie udało mi się dopracować mój ulubiony mazurek.Jestem miłośniczką kawy i migdałów.Smaki idealnie do siebie pasują w połączeniu z bardzo kruchym ciastem.Poza sezonem mazurkowym można podawać go w formie ciasta 😋Można go przygotować 2-3 dni przed Świętami jak również zamrozić.
Kruche ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 250 g margaryny
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego(u mnie własnej roboty)
Wierzch ciasta:
- 100 g mielonych migdałów
- 1 białko
- 80 g cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować(można też zagnieść ciasto ręcznie).Podzielić na 2 części ,owinąć w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Pierwszą część cista rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o wymiarach 25 cm.Piec w temperaturze 180ºC przez 20-30 minut.Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo z tą różnicą,że trzeba ciasto tylko podpiec przez około 10 minut.Kiedy drugi placek będzie się podpiekał przygotować mase migdałową.
Białko ubić dodając partiami cukier puder.Wsypać migdały i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na podpieczony spód(może być gorący) i równo rozprowadzić.Piec w 150ºC przez 20-25 minut,aż masa się zetnie. Placki ciasta przestudzić.UWAGA cisto jest bardzo kruche i trzeba być delikatnym przy wyciąganiu,bo może popękać.Przed zrobieniem masy kawowej,dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,włożyć upieczony spód ciasta.
Masa kawowa:
- 150 g mleka w proszku
- 150 g cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1 spora łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki wrzącej wody
Mleko w proszku,cukier i cukier waniliowy wrzucamy do miksera lub malaksera.Do składników wlewamy 1/4 szklanki wrzącej wody i miksujemy.Dodajemy miękkie masło i kawę(kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody) i ponownie miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Od razu masę wykładamy na spód ciasta.Przykrywamy kolejnym spodem i schładzamy w lodówce kilka godzin.Dekorujemy według gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz