sobota, kwietnia 15, 2017

Mazurek migdałowo-kawowy

mazurek kawowo-migdałowy




W tym roku wreszcie udało mi się dopracować mój ulubiony mazurek.Jestem miłośniczką kawy i migdałów.Smaki idealnie do siebie pasują w połączeniu z bardzo kruchym ciastem.Poza sezonem mazurkowym można podawać go w formie ciasta 😋Można go przygotować 2-3 dni przed Świętami jak również zamrozić.

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego(u mnie własnej roboty)

Wierzch ciasta:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 białko
  • 80 g cukru pudru


Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować(można też zagnieść ciasto ręcznie).Podzielić na 2 części ,owinąć w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Pierwszą część cista rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o wymiarach  25 cm.Piec w temperaturze 180ºC przez 20-30 minut.Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo z tą różnicą,że trzeba ciasto tylko podpiec przez około 10 minut.Kiedy drugi placek będzie się podpiekał przygotować mase migdałową.
Białko ubić dodając partiami cukier puder.Wsypać migdały i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na podpieczony spód(może być gorący) i równo rozprowadzić.Piec w 150ºC przez 20-25 minut,aż masa się zetnie. Placki ciasta przestudzić.UWAGA cisto jest bardzo kruche i trzeba być delikatnym przy wyciąganiu,bo może popękać.Przed zrobieniem masy kawowej,dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,włożyć upieczony spód ciasta.

Masa kawowa:

  • 150 g mleka w proszku
  • 150 g cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 spora łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody


Mleko w proszku,cukier i cukier waniliowy wrzucamy do miksera lub malaksera.Do składników wlewamy 1/4 szklanki wrzącej wody i miksujemy.Dodajemy miękkie masło i kawę(kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody) i ponownie miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Od razu masę wykładamy na spód ciasta.Przykrywamy kolejnym spodem i schładzamy w lodówce kilka godzin.Dekorujemy według gustu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger