Uwielbiam rabarbar za jego kwaśny i cierpki smak.Dzisiejszy przepis to ciasto przełożone rabarbarem,bitą śmietaną i czekoladową polewą.Zdecydowanie moje smaki.
Mała ciekawostka dla zainteresowanych-inna nazwa tego warzywa (tak to jest warzywo😁) brzmi rzewień 😏-jednak człowiek uczy się całe życie.
Ciasto:
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 70 g cukru pudru
- 120 g mąki tortowej
- 30 g masła
Całe jajka wraz z cukrem ubijać przez ok.10 minut na puszysty krem.Mąkę przesiać bezpośrednio do masy,najlepiej w dwóch partiach i delikatnie wymieszać łyżką.Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie delikatnie wymieszać.(Jeżeli ktoś obawia się,że ciasto nie wyrośnie można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia). Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno).Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez 20 minut lub do suchego patyczka.Wyjąć do ostudzenia.
Rabarbar:
- 500 g rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru(można dodać więcej w zależności jaki smak chcemy uzyskać)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
- łyżka cukru waniliowego
Rabarbar kroimy w kawałki.Układamy w naczyniu żaroodpornym,zasypujemy cukrami,wyciskamy sok z cytryny,zalewamy wodą,mieszamy i wkładamy do piekarnika na ok.30 minut(najlepiej aż rabarbar się upiecze i będzie się rozpadał).Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody(tylko do przykrycia) i odstawiamy do napęcznienia.Upieczony rabarbar wyciągamy z piekarnika, dodajemy żelatynę i mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.
Masa śmietanowa:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op.śmietan-fix
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry i mieszamy.
Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy rabarbar,odstawiamy,aż stężeje.Na rabarbar kładziemy krem i przykrywamy drugim blatem.Odstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowa:
- 125 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Margarynę,kakao i cukier wrzucić do garnka i zagotować,do gorącej polewy dodać żelatynę i wymieszać aż się rozpuści.Lekko ostudzić i dodać śmietanę,wymieszać.Ciepłą masą polać ciasto.odstawić do stężenia.
inspiracja przepisu ze strony klik
polewa z przepisu Siostry Anastazji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz