poniedziałek, kwietnia 24, 2017

Śmietanowiec z rabarbarem

Ciasto z bitą śmietaną i rabarbarem



Uwielbiam rabarbar za jego kwaśny i cierpki smak.Dzisiejszy przepis to ciasto przełożone rabarbarem,bitą śmietaną i czekoladową polewą.Zdecydowanie moje smaki.



Mała ciekawostka dla zainteresowanych-inna nazwa tego warzywa (tak to jest warzywo😁) brzmi rzewień 😏-jednak człowiek uczy się całe życie.

Ciasto:

  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g mąki tortowej
  • 30 g masła


Całe jajka wraz z cukrem ubijać przez ok.10 minut na puszysty krem.Mąkę przesiać bezpośrednio do masy,najlepiej w dwóch partiach i delikatnie wymieszać łyżką.Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie delikatnie wymieszać.(Jeżeli ktoś obawia się,że ciasto nie wyrośnie można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia). Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno).Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez 20 minut lub do suchego patyczka.Wyjąć do ostudzenia.

Rabarbar:

  • 500 g rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru(można dodać więcej w zależności jaki smak chcemy uzyskać)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • łyżka cukru waniliowego

Rabarbar kroimy w kawałki.Układamy w naczyniu żaroodpornym,zasypujemy cukrami,wyciskamy sok z cytryny,zalewamy wodą,mieszamy i wkładamy do piekarnika na ok.30 minut(najlepiej aż rabarbar się upiecze i będzie się rozpadał).Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody(tylko do przykrycia) i odstawiamy do napęcznienia.Upieczony rabarbar wyciągamy z piekarnika, dodajemy żelatynę i mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.

Masa śmietanowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op.śmietan-fix

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry i mieszamy.
Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy rabarbar,odstawiamy,aż stężeje.Na rabarbar kładziemy krem i przykrywamy drugim blatem.Odstawiamy do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  • 125 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Margarynę,kakao i cukier wrzucić do garnka i zagotować,do gorącej polewy dodać żelatynę i wymieszać aż się rozpuści.Lekko ostudzić i dodać śmietanę,wymieszać.Ciepłą masą polać ciasto.odstawić do stężenia.


inspiracja przepisu ze strony klik
polewa z przepisu Siostry Anastazji 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger