niedziela, lipca 02, 2017

Kostka kremowo-makowa z polewą malinową

tort makowy




Jak w każdy weekend ciasto to obowiązkowy deser.Dzisiaj przedstawiam przepis na puszystą kostkę makową z delikatnym kremem i polewą malinową.Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.Zachęcam do wypróbowania. 


Biszkopt makowy
  • 5 dużych jajek 
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka maku mielonego
  • 1 szklanka cukru DIAMANT
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka wody
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Żółtka z cukrem,wodą i octem ubijamy na puszysta masę,dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blachy o średnicy 27x36 cm (nie smarujemy boków blachy).Pieczemy 30-40 min. w 180ºC lub do suchego patyczka.

Krem z ricottą
  • 250 g serka ricotta
  • 400 ml śmietanki 30-36%
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru pudru DIAMANT
  • 15 g żelatyny
  • 50 ml wody
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy . Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund mieszamy i sprawdzamy jej konsystencję. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo czekoladę(przestudzoną) oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę delikatnie łączymy z serkiem. 

Polewa malinowa
  • 200 g malin
  • 50 g cukru pudru DIAMANT
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
Maliny oraz cukier wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu rozgotowania.Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek.Pozyskaną masę z powrotem stawiamy na ogień.W między czasie łączymy zimną wodę z mąką ziemniaczaną.Stopniowo dodajemy do gotujących się malin i mieszamy aż masa zgęstnieje.Powstałą masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Poncz
  • 0,5 szklanki czarnej herbaty
  • łyżka cukru DIAMANT
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru waniliowego
Herbatę zaparzamy wrzątkiem,dodajemy resztę składników i mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie

Dobrze wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty.Na tacy lub prostokątnym talerzu ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć ponczem.Wyłożyć krem i równo rozprowadzić po cieście,przykryć drugim blatem i nasączyć resztą ponczu.Na wierzch rozsmarować zimną polewę malinową.Dekorujemy wedle uznania.






Przepis dodany w ramach kampanii UCZMY JAK SŁODZIĆ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger