Jak w każdy weekend ciasto to obowiązkowy deser.Dzisiaj przedstawiam przepis na puszystą kostkę makową z delikatnym kremem i polewą malinową.Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.Zachęcam do wypróbowania.
Biszkopt makowy
- 5 dużych jajek
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maku mielonego
- 1 szklanka cukru DIAMANT
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
- łyżeczka wody
Krem z ricottą
- 250 g serka ricotta
- 400 ml śmietanki 30-36%
- 100 g białej czekolady
- 50 g cukru pudru DIAMANT
- 15 g żelatyny
- 50 ml wody
Polewa malinowa
- 200 g malin
- 50 g cukru pudru DIAMANT
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
Maliny oraz cukier wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu rozgotowania.Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek.Pozyskaną masę z powrotem stawiamy na ogień.W między czasie łączymy zimną wodę z mąką ziemniaczaną.Stopniowo dodajemy do gotujących się malin i mieszamy aż masa zgęstnieje.Powstałą masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Poncz
- 0,5 szklanki czarnej herbaty
- łyżka cukru DIAMANT
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru waniliowego
Herbatę zaparzamy wrzątkiem,dodajemy resztę składników i mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie
Dobrze wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty.Na tacy lub prostokątnym talerzu ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć ponczem.Wyłożyć krem i równo rozprowadzić po cieście,przykryć drugim blatem i nasączyć resztą ponczu.Na wierzch rozsmarować zimną polewę malinową.Dekorujemy wedle uznania.
Przepis dodany w ramach kampanii UCZMY JAK SŁODZIĆ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz