czwartek, lipca 06, 2017

Czekoladowa tarta z kremem malinowym




Delikatna tarta czekoladowa z niebiańsko lekkim kremem malinowym.Owoce można śmiało zamienić na porzeczki,truskawki,jagody i kto co tam woli.Wariacji jest dużo.Polecam wypróbować.


Spód
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 180 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • jajko (małe)
  • łyżka cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru DIAMANT
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać mąką aby się nie przykleiło)i rozwałkować na szerokość blachy do tarty.Zdjąć jeden arkusz papieru a ciasto przełożyć na blachę papierem do góry,zdjąć arkusz i wylepić formę.Nadmiar ciasta odciąć nożem.Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Ciasto podziurkować widelcem,całość przykryć folią aluminiową (razem z bokami) a na dno wyłożyć obciążenie np:groch,fasole,ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180ºC )i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Tarte piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą formę.Z odpadków ciasta upiekłam parę babeczek.

Krem malinowy
  • 250 g malin
  • 2 czubate łyżki cukru DIAMANT
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru DIAMANT
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
Kilka godzin wcześniej maliny zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić aby puściły sok.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Maliny zblendować i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek.Masę przelać do garnka i prawie doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia,dodać żelatynę,sok z cytryny i mieszać aż żelatyna się rozpuści.Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.Stopniowo dodawać prawie tężejące maliny i mieszać,powstałą masę wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto,wyrównać wierzch i schłodzić w lodówce.Udekorować według uznania.






Inspiracja na spód ciasta TUTAJ



Przepis dodany w ramach kampanii UCZMY JAK SŁODZIĆ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger