Delikatna tarta czekoladowa z niebiańsko lekkim kremem malinowym.Owoce można śmiało zamienić na porzeczki,truskawki,jagody i kto co tam woli.Wariacji jest dużo.Polecam wypróbować.
Spód
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 180 g zimnego masła
- szczypta soli
- jajko (małe)
- łyżka cukru waniliowego
- 70 g cukru pudru DIAMANT
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać mąką aby się nie przykleiło)i rozwałkować na szerokość blachy do tarty.Zdjąć jeden arkusz papieru a ciasto przełożyć na blachę papierem do góry,zdjąć arkusz i wylepić formę.Nadmiar ciasta odciąć nożem.Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Ciasto podziurkować widelcem,całość przykryć folią aluminiową (razem z bokami) a na dno wyłożyć obciążenie np:groch,fasole,ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180ºC )i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Tarte piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą formę.Z odpadków ciasta upiekłam parę babeczek.
Krem malinowy
- 250 g malin
- 2 czubate łyżki cukru DIAMANT
- 400 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru DIAMANT
- 3 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Kilka godzin wcześniej maliny zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić aby puściły sok.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Maliny zblendować i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek.Masę przelać do garnka i prawie doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia,dodać żelatynę,sok z cytryny i mieszać aż żelatyna się rozpuści.Odstawić do wystudzenia.
Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.Stopniowo dodawać prawie tężejące maliny i mieszać,powstałą masę wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto,wyrównać wierzch i schłodzić w lodówce.Udekorować według uznania.
Inspiracja na spód ciasta TUTAJ
Przepis dodany w ramach kampanii UCZMY JAK SŁODZIĆ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz