Przepyszne i szybkie w przygotowaniu oponki serowe.Idealne na tłusty czwartek,dziecięcą imprezkę lub do popołudniowej kawki.U mnie to jest czas na spędzenie z dzieckiem przy dekoracji.Świetna i brudna zabawa.
Składniki
- 300 g chudego twarogu
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 100 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka octu
Twaróg zemleć (2-3 razy*).Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać zimne masło i posiekać.Wsypać cukry,dodać jajka,ser i łyżeczkę octu,wszystko szybko zagnieść do uzyskania jednolitej masy.Cisto rozwałkować,większą szklanką wyciąć placuszki i w każdym z nich wyciąć dziurkę (np.kieliszkiem).Krążki wrzucać na rozgrzany tłuszcz (160ºC i pilnować temperatury,inaczej oponki w środku będą surowe) i smażyć z obu stron na złoty kolor.Osączyć z tłuszczu i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.Jeżeli oponki mają być lukrowane trzeba je ostudzić.
Dodatkowo
- 1 kg planty lub smalcu
- cukier puder do obsypania
- 150 g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- 3-4 łyżki wody
- barwniki spożywcze
- kolorowe posypki
Cukier puder dwukrotnie przesiać przez sitko i połączyć z sokiem z cytryny i wodą.Mieszać do uzyskania gładkiej masy.Masę dzielimy na 2-3 części i dodajemy barwniki.Każdego oponka zanurzamy w lukrze i dekorujemy.
RADA
Oponki czym dłużej leżakują na swoją kolej tym bardziej pękają,dlatego najlepiej przygotować je bezpośrednio przed wrzuceniem na tłuszcz a resztę ciasta trzymać dobrze owinięte.
*nie ma konieczności mielenia twarogu,jedynie przed dodaniem trzeba go dobrze pognieść.Już tak robiłam i również wychodzą.
Przepis pochodzi z gazety z przed kilku lat (nie pamiętam z jakiej)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz