Dżem z tego przepisu robię już od ponad 15 lat,Naturalny bez żadnej chemii i zagęstników. Trochę czasochłonny,ale smak wynagradza wszystko.Ilość cukru zależy od tego jak kwaśne są truskawki,ja ogólnie nie lubię słodkich dżemów więc daję taką ilość jaka mi pasuję.Wy możecie dosypać według własnego gustu.
Składniki:
- 1,5 kg truskawek
- 200 g cukru
- sok z połowy cytryny
- łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Truskawki umyć,odszypułkować,wrzucić do miski,zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny aby truskawki puściły sok.Po tym czasie odcedzamy truskawki i przekładamy do garnka razem z resztą składników.Truskawki gotujemy na małym ogniu aż uzyskają odpowiednią konsystencję.Można to sprawdzić sposobem:na bardzo zimny talerz wylewamy krople dżemu i przechylamy,jeżeli nie spłynie jest gotowy.Do wyparzonych słoików wlać dżem,zakręcić.Pilnować aby nie ubrudzić brzegów słoiczków (dżemy mogą się nie zamknąć).
Pasteryzacja
Do dużego garnka włożyć ściereczkę kuchenną i poustawiać słoiki.Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować.Od momentu zagotowania pasteryzować 15 minut.Gorące wyjąć z garnka i postawić do góry dnem,pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz