środa, lipca 19, 2017

Orzeźwiające ciasto porzeczkowo-agrestowe



Lekkie,orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli kwaśnych wypieków.Dodatkowy bardzo słodki krem idealnie przełamuje smak kwaśnych owoców.Połączenie czarnych porzeczek i czerwonego agrestu idealnie ze sobą współgra.Pomimo,że ciasto jest czasochłonne smak wynagradza wszystko.


 Spód kakaowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 duże jaja lub 3 małe
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie cukru waniliowego
Mąkę,kakao,sodę oczyszczoną wymieszać i przesiać przez sito.Białka ubić na sztywno z cukrem,stopniowo dodać żółtka,cały czas mieszając wlać olej.Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką.Blachę o średnicy 37x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.Piec w 180ºC przez 30 min.lub do suchego patyczka.Kiedy ciasto dobrze wystygnie ściąć wierzch ciasta,resztki przydadzą się do obsypania.


Krem z czarnej porzeczki
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 g cukru pudru 
  • 4 łyżki cukru
Porzeczki umyć i zasypać 4 łyżkami cukru-odstawić na 2-3 godziny.Żelatynę zalać połową szklanki wody i odstawić do napęcznienia.Porzeczki wstawić na ogień i gotować aż się rozpadną.Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sito.Ponownie zagotować i do nie gotującej się masy dodać namoczoną żelatynę i wymieszać.Odstawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Do śmietany partiami dodawać prawie tężejącą masę z czarnej porzeczki (masę trzymam w lodówce aby miała podobną temperaturę co śmietanka).Krem wyłożyć na wystudzony spód,wyrównać i wstawić do lodówki.

Frużelina agrestowa
  • 300 g czerwonego agrestu
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier (według uznania)
Agrest zasypać cukrem i zalać niewielką ilością wody (ok.0,5 szklanki) , gotować tak długo aż powstanie dżem.Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.Pozyskaną masę ponownie postawić na ogień.W między czasie połączyć zimną wodę(ok.0,5 szklanki) z mąką ziemniaczaną.Stopniowo dodać do gotującego się agrestu i mieszać aż masa zgęstnieje.Powstałą masę przelać do miseczki i odstawić do wystudzenia.Wystudzoną frużelinę rozprowadzić na masie z czarnej porzeczki.Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto,które zostało po ścięciu wierzchu.

Krem z białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 20 g masła
Śmietankę przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.Zestawić z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i masło.Odstawić na 5 minut,po tym czasie wszystko wymieszać i odstawić do wystudzenia.Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki.Dobrze schłodzoną mieszankę miksujemy tak długo aż uzyskamy konsystencję kremu.Podajemy do każdego kawałka ciasta w formie kleksów na talerzu.Krem jest słodki i dobrze przełamuję kwaśny smak ciasta.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger