Lekkie,orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli kwaśnych wypieków.Dodatkowy bardzo słodki krem idealnie przełamuje smak kwaśnych owoców.Połączenie czarnych porzeczek i czerwonego agrestu idealnie ze sobą współgra.Pomimo,że ciasto jest czasochłonne smak wynagradza wszystko.
Spód kakaowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 duże jaja lub 3 małe
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie cukru waniliowego
Mąkę,kakao,sodę oczyszczoną wymieszać i przesiać przez sito.Białka ubić na sztywno z cukrem,stopniowo dodać żółtka,cały czas mieszając wlać olej.Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką.Blachę o średnicy 37x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.Piec w 180
ºC przez 30 min.lub do suchego patyczka.Kiedy ciasto dobrze wystygnie ściąć wierzch ciasta,resztki przydadzą się do obsypania.
Krem z czarnej porzeczki
- 600 ml śmietanki 30%
- 500 g czarnej porzeczki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 g cukru pudru
- 4 łyżki cukru
Porzeczki umyć i zasypać 4 łyżkami cukru-odstawić na 2-3 godziny.Żelatynę zalać połową szklanki wody i odstawić do napęcznienia.Porzeczki wstawić na ogień i gotować aż się rozpadną.Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sito.Ponownie zagotować i do nie gotującej się masy dodać namoczoną żelatynę i wymieszać.Odstawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Do śmietany partiami dodawać prawie tężejącą masę z czarnej porzeczki (masę trzymam w lodówce aby miała podobną temperaturę co śmietanka).Krem wyłożyć na wystudzony spód,wyrównać i wstawić do lodówki.
Frużelina agrestowa
- 300 g czerwonego agrestu
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier (według uznania)
Agrest zasypać cukrem i zalać niewielką ilością wody (ok.0,5 szklanki) , gotować tak długo aż powstanie dżem.Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.
Pozyskaną masę ponownie postawić na ogień.W między czasie połączyć zimną wodę(ok.0,5 szklanki) z mąką ziemniaczaną.Stopniowo dodać do gotującego się agrestu i mieszać aż masa zgęstnieje.Powstałą masę przelać do miseczki i odstawić do wystudzenia.Wystudzoną frużelinę rozprowadzić na masie z czarnej porzeczki.Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto,które zostało po ścięciu wierzchu.
Krem z białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g białej czekolady
- 20 g masła
Śmietankę przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.Zestawić z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i masło.Odstawić na 5 minut,po tym czasie wszystko wymieszać i odstawić do wystudzenia.Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki.Dobrze schłodzoną mieszankę miksujemy tak długo aż uzyskamy konsystencję kremu.Podajemy do każdego kawałka ciasta w formie kleksów na talerzu.Krem jest słodki i dobrze przełamuję kwaśny smak ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz