Zalegające gruszki w zalewie,które od kilku lat proszą się o wykorzystanie wreszcie znalazły swoje miejsce w kuchni.W poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na bardzo fajny przepis.Odrobinę go zmodyfikowałam i wyszło pysznie.Tarta wychodzi mała i znika w oka mgnieniu ale można przygotować z podwójnej porcji.
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- szczypta soli
Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.W między czasie przygotowujemy gruszki.
Karmelizowane gruszki
- 500 g gruszek w syropie
- 100 g miodu lub syropu z agawy
- cynamon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 garście orzechów włoskich do posypania
Gruszki odsączamy i kroimy w cząstki.Na patelnie wlewamy miód i gotujemy do czasu aż zmieni kolor.Wrzucamy gruszki i karmelizujemy kilka minut.Na koniec dodajemy cynamon i sok z cytryny.Gruszki przerzucamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (35x12 cm),przekładamy i wylepiamy.Na wierzch rozkładamy gruszki i posypujemy posiekanymi orzechami.Z reszty ciasta wycinamy foremką ciasteczka i układamy na gruszkach.Tarte pieczemy w 190°C przez 30 minut.Wyciągamy z piekarnika i studzimy,opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
Źródło przepisu- Kuchnia Lidla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz