sobota, czerwca 06, 2020

Cynamonowe ślimaczki


rozeta, bułeczki cynamonowe, bułeczki odrywane

Kolejny przepis na odrywane cynamonowe bułeczki drożdżowe. Przepis niby podobny a smakują zupełnie inaczej. Poprzedni możecie znaleźć  TUTAJ .

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 60 g cukru kryształ
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 g drożdży świeżych
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Drożdże pokruszyć, dodać 3 łyżki mleka, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wsypać cukier, sól i połączyć składniki.  Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mleko, jajka i masło wymieszać, wlać do mąki wraz z rozczynem i zagniatać ciasto ok. 20min (ręcznie). (Mikserem wystarczy 10min). Jeżeli ciasto będzie za bardzo się kleiło, można dodać pół łyżki mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 50 min. do wyrośnięcia. W między czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:
  • 30 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki cynamonu
  • łyżeczka cukru wanilinowego
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Suche składniki wymieszać.

Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości. Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć od dłuższej strony w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 4 cm. Tortownicę  o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem. Kawałki ciasta ułożyć obok siebie,stroną przeciętą,na dnie tortownicy i pod przykryciem ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 30-40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Przepis na ciasto drożdżowe zaczerpnięte z kanału "Zapytaj Anię"




5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger